Fiecare copil merita povestea lui. Elefantul Meu i-o poate scrie

Tot mai des aud parinti care sa plang ca a devenit greu sa isi „desprinda” copiii de gadgeturile video si sa ii convinga sa citeasca.

Si totusi… eu iti arat ca se poate si altfel!

Cand cartea este despre el

Sunetul soneriei l-a facut sa tasneasca din camera lui, direct in spatele meu.

-Cine-a venit? A venit curierul?

Stie ca urmeaza sa vina o carte pentru el, dar nu stie ce carte. De obicei comenzile de carti le dam impreuna, dar acum am ales sa ii fac o surpriza. Tot ce i-am spus, cand „m-a prins” finalizand comanda de la editura Elefantul Meu, a fost „O sa vezi, e surpriza!„. A fost o surpriza greu de pastrat, pentru ca m-a intrebat de nenumarate ori ce carte i-am comandat. Am rezistat si nu am dezvaluit nimic, spunandu-i doar ca este o carte cadou surpriza, iar surprizele raman surprize!

Insfaca pachetul si, pana sa inchid usa de la intrare, deja si-a scos cartea din ambalaj.

-Wow, ce tare, e o carte cu dinozauri!! De unde-ai cumparat-o, de unde-ai auzit de ea, unde ai gasit-o, eu nu o stiu…. Maaaami, multumeeeeesc.

Vorbeste si gesticuleaza in continuu, iar asta ma face sa ma prind ca este nerabdator s-o rasfoiasca. Asa face el mereu, intai isi rasfoieste cartile, ca si cum le-ar ura bun venit in viata lui. Abia apoi trece la citit.

Cand vede titlul din interior si isi vede poza, ochii lui se maresc foarte tare!

Arhiva personala & site Elefantul Meu

-E o carte scrisa de tine? E o carte scrisa pentru mine? Eu sunt aici, uite, e poza mea pe bicla, uite, uite, e vorba despre mine si despre Luca!!! Si totul se intampla in Bucuresti.

In cateva secunde dispare in camera lui, imbratisand cartea. E ca un animalut care si-a luat prada in barlog. Din pragul usii apuc doar sa-i spun:

-Hei, voiam sa fac un filmulet sa-ti prind reactia, dar n-am apucat!

-Pai ce vrei, mai, mami! Trebuia sa fii si tu mai rapida, era E-V-I-D-E-N-T ca ma grabesc s-o citesc!

Copil citindu-si povestea. (arh personala)

Stii ce facea Andrei cand a venit curierul? Juca un joc video pe tableta.

Stii unde-a ajuns tableta cand a sunat curierul? Pe biroul lui. Si acolo a ramas pana cand si-a terminat de citit cartea.

Si… pana la urma… de ce-ar fi asa de important sa citeasca?!

Sunt nenumarate motive pentru care un om alege sa citeasca. Poate citeste doar pentru placerea lecturii, poate citeste pentru a invata lucruri noi, poate citeste pentru ca-i place sa se viseze eroul cartii, indiferent de motivul pe care-l are, cel care citeste va avea o viata mai buna. Mai frumoasa.

Nu orice parinte isi doreste sa isi ajute copilul sa aibe o viata mai buna, sa fie un om mai bun?

Cartile aduc multe beneficii in viata unui copil.

  • Cartile ii dezvolta limbajul

Cea mai la indemana metoda de a-ti ajuta copilul sa invete tot mai multe cuvinte, sa-si dezvolte vocabularul, este chiar ea, Lectura! Citeste-i de cand este mic, nu exista „prea devreme”. Citeste-i carti adaptate varstei si etapei lui de dezvoltare. Citeste-i rar: lasa-i timp sa auda si sa inteleaga povestea. „Joaca-te” inlcouind numele personajului principal cu numele copilul tau, ai sa vezi ce incantat este.

Poti face si mai mult, ii poti comanda o carte personalizata, asa cum ai vazut-o pe cea de mai sus, pentru a fi si mai autentica povestea.

Elefantul Meu este o editura care deschide drumul spre imaginatie, ofera carti personalizate pentru copii.

Nu te ingrijora ca ai avea copil prea mic. Nu exista „prea mic’ cand vine vorba de carti pentru copii. O sa gasesti aici povesti si formate de carti adaptate fiecarei categorii de varsta: de la 1+ pana la 10+.

In functie de varsta copilului, aceste carti il invata despre animale, numere, forme geometrice sau il fac sa traiasca aventuri extraordinare impreuna cu un prieten. Si toate acestea cu el insusi personaj principal al povestii!

  • Cartile il ajuta sa comunice mai bine

Ai vazut si tu copii care nu isi gasesc cuvintele pentru a exprima ceea ce vor? Ti-ai dat seama ca unii dintre ei nu au, efectiv, destule cuvinte in vocabular incat sa reuseasca sa se exprime? Nu e trist?

Cu cat un copil detine mai multe cuvinte in vocabular, cu atat mai usor ii va fi sa se exprime. Va putea comunica mai usor cu tine si cu cei din jur. Va putea sa-si exprime mai usor gandurile, emotiile. Iar un om care reuseste sa se exprime este un om care capata incredere in el, in propriile forte. Nu-i asa ca vrei sa cresti un copil increzator in propriile forte?

  • Cartile ii dezvolta imaginatia

Cartile te iau de mana si te poarta pe taramuri fermecate, in mijlocul aventurilor, iti fac cunostinta cu personajele lor. Te ajuta sa evadezi in lumea din poveste. Un copil caruia i se citeste invata lucruri noi, invata ca imaginatia este unul dintre cele ma pretioase calitati a unui om.

Nu in zadar Einstein spunea ca ” Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea„.

  • Cartile il ajuta sa evolueze emotional

Citind despre tot felul de personaje, afland intamplarile lor, afland felul in care personajele reusesc sa se descurce in anumite situatii, copilul va invata sa isi gestioneze unele emotii. Uneori poate chiar va gasi solutii pentru a-si rezolva anumite situatii din propria viata. Cartile il ajuta sa descopere nu doar lumea din jur, ci si lumea lui interioara.

  • Cartile il ajuta sa gandeasca liber

Un copil care citeste va incepe sa aibe o gandire critica, sa aibe opinii pe care si le va sustine. Lasa-l sa o faca!!! Mai mult, incurajeaza-l sa o faca!

Eu ti-am expus, pe scurt, doar cinci dintre beneficiile pe care le aduce cititul, pe care le aduc cartile, in viata unui copil. Te asigur ca sunt mai multe si ca poti, si tu, sa faci o lista cu astfel de beneficii.

Tu, ca adult, le stii deja. Dar cum ajunge, oare, un copil sa iubeasca lectura?

Iti spuneam, cu putin timp in urma, cum ne-am ajutat noi copilul sa citeasca. Ce a functionat la noi.

Mai presus de orice eu cred, cu tarie, ca primul si cel mai important lucru pe care-l poti face este sa ii citesti de cand este mic.

Momentul acela in care se cuibareste la tine in brate, numai ochi si urechi, gata sa te asculte citindu-i povestea… nu-i asa ca este PERFECT?

Genul acesta de momente creeaza un sentiment de intimitate, de apropiere, de caldura. Ii ofera copilului certitudinea ca este iubit, ca este acceptat si se simte in siguranta. Unul langa altul, patrundeti impreuna, in lumea povestilor. Are langa el, in poveste, pe cel mai important adult din viata lui: parintele! Nimic rau nu i se poate intampla! Gandeste-te cata siguranta ii confera acest lucru!

Sa alegi o rutina a acestor momente (de exemplu inainte de somn), este foarte bine. Copiii au nevoie de rutina pentru a se simti in siguranta!

Vei vedea, uneori isi va dori sa-i citesti aceeasi poveste de nenumarte ori. Si asta este normal: copiii invata prin repetitie!

Avand aceste momente el va creste percepand cartea si cititul, ca pe ceva extrem de placut. Va asocia cartea si lectura cu dragostea si cu starea de bine, pe care i le transmite apropierea voastra. Cand va mai creste, isi va dori sa citeasca singur si pentru regasirea acestei stari.

Da, vor veni perioadele in care isi va alege el ce sa citeasca si va vrea sa citeasca singur. Si atunci, tu, drag parinte, sper sa stii sa ii lasi libertatea alegerii!! Pana la urma, nu-i asa?, iti doresti sa creasca un om frumos si liber!

***

Despre carti, cu drag si bucurie, pentru proba 10: Elefantul Meu deschide drumul spre imaginație.

In cadrul competitiei SuperBlog 2020.

Lasă un comentariu