Mă uitam, zilele trecute, la niște fotografii mai vechi de-ale mele. Și, cu oarecare surprindere, dar și cu bucurie, m-am prins că încă mai am în garderobă, hainele purtate atunci. Încă le mai am, încă arată bine, încă le mai port (pe unele).
Cum reușesc? Am vreun secret? Poate…
Uite de ce țin cont eu, ce mă ajută pe mine să am haine care „arată bine” și după ani de zile.
6 sfaturi, care sper să îți fie utile.
- Cumpără calitate, nu cantitate
- Citește eticheta
- Alege atent produsele de curățare
- Ai grijă cum și unde usuci
- Depozitează deștept și adaptat
- … Soluție bonus!!! …
Calitate versus cantitate
Da, eu sunt în acea categorie de oameni care pun accent pe calitate, în defavoarea cantității.
Din fericire pentru bugetul meu, oricum nu găsesc des haine care să-mi placă. Așadar nu fac gaură în buget cumpărându-mi grămezi de haine, pe care, mai apoi să nu le port. Totuși, nu voi spune niciodată „nu”, unei geci Tommy Hilfiger..
Poți spune că dau pe o haină cât pe-un city break (deși îți voi spune că exagerezi), dar îți pot arată că aceste articole vestimentare merită fiecare bănuț scos din buzunar. Dovadă stau nenumăratele fotografii, făcute de-a lungul anilor, (nu într-un singur an)- care arată că „hainele rezistă„. Mai ceva decât coafura aceea, dintr-o reclamă cunoscută.
Pe termen lung, chiar din punct de vedere financiar, este mult mai rentabil să îți iei haine de calitate. În loc să-ți iei cinci geci, care se distrug la a doua sau a treia spălare, îți iei două, dar serioase!

Citește eticheta!
Știi la ce mă refer, da? Exact, toate hainele de damă, de bărbați sau de copii, au această etichetă. De aceea a fost gândită și prinsă de haina aceea: ca să te ajute! Păi, zău, citește-le!
Credeai că este doar o bucată de material pusă acolo să te incomodeze? Ei, bine, nu!!!
Eticheta vorbește despre acel produs. Îți spune ce să faci că să ai grijă de material, cum să te bucuri de haina respectivă cât mai mult timp. Acordă atenție acestui detaliu, citește-o și ține cont de ce-ți spune. Chiar dacă o rupi/tai rapid, pentru că te jenează, așa cum fac eu!
Pentru că, da, eu cum cumpăr haine, cum le tăi etichetele. Drept este că eu le păstrez undeva, măcar până învăț cum trebuie să îngrijesc hainele respective.
Ginetex – Asociația Internațională pentru etichetarea textilelor e cea care a introdus cele 5 simboluri de pe etichete:

În caz că ai impresia că semnele astea sunt desenate de unii care n-aveau ce face și mâzgăleau ceva, din plictiseală, să știi că te înșeli. Fiecare simbol înseamnă ceva despre cum ar fi bine să te porți cu articolul respectiv:
- bazinul: spălare cu apă, cu indicarea temperaturii
- triunghi: înalbire, cu indicarea înălbitorilor
- pătrat: uscare
- fier: călcare, cu indicarea regimului termic de călcare
- cerc: curățare chimică
Eticheta oferă informații despre compoziția hainei, programul de spălare pentru mășina de spălat, temperatura recomandată a apei, stoarcerea, folosirea înălbitorilor, uscarea, metodele de călcat. Toate aceste informații țin cont de materialul din care este făcută haina.
Dacă nu caști ochii la ea, s-ar putea să scoți, din mășina de spălat, o rochie în loc de-o bluză.. Sau multe haine în degradeuri, în locul celor uni. Sau o cămășuță care să-i vină copilului, deși înainte era exact mărimea soțului!
Nu cred că vrei asta!
Produsele de curățare
Acum vreo lună am descoperit o pată pe o cămășă albă, din in. Nu știu cum ajunsese acolo, dar nici nu m-am panicat. Am zâmbit superior, genul acela de zâmbet „Nicio problema, nu-i mare scofală, eu mă descurc! Eu știu să scot pete!” Mda, mă credeam expertă doar pentru că, de doi ani, scot nenumărate pete de cerneală de pe tricourile albe ale lui fii-miu!
Așa că, am pus pe ea înălbitor șiiii, surpriză!!! De fapt șoc și groază: cămașa ALBĂ a devenit ROZ. Am înțepenit. Nu numai că nu puteam înțelege cum poate ceva de albit să … inrozească! Dar sunt și o ființă care, când vede roz, are o cădere nervoasă. Măcar de-ar fi devenit și ea turcoaz, aș fi dus mai ușor șocul!
Evident că acea cămașă a fost compromisă. Dată viitoare știu clar că nu o să mai trântesc orice substanță de curățare, pe orice material. MAI ALES pe in!
Am mai făcut și alte gafe, dar esențial este că am priceput ceva din ele: să aleg cu atenție, ținând cont de proprietățile materialului, produsele de curățare. Detergent, balsam, înălbitor. Sunt atâtea și atâtea produse de curățat, totul este să alegi exact ce le este lor necesar. Ce se potrivește!
Cum usuci, unde usuci?
Sunt articole pe care le vei face praf dacă le lași în uscătorul mașinii. Eu uscător oricum nu am, așa că… în ceea ce-l privește, nu mă bag să-ți dau sfaturi.

Dar pot să te sfătuiesc să nu le usuci niciodată forțat. Tehnicii „caloriferul”, oricât te-ar tenta, spune-i nu! Oricât de tare ți-ai dori să porți într-o seară anume, ACEA rochie elegantă, care încă nu s-a uscat… chiar dacă vrei neapărat ACEA rochie… mai bine alege să nu o usuci pe calorifer! Dacă vrei s-o porți mai mult de-o seară sau două, nu o usca forțat! Serios! Nu mai bine îl lași pe el să o distrugă constructiv, rupând-o de pe tine, decât s-o compromiți tu, uscând-o nepotrivit?
Îți mai dau un pont. Dacă ești de-a mea, adică nu suporți să calci, încearcă să usuci hainele pe umerașe. Bluzele, cămășile, tricourile, chiar și gecile, pe toate le usuc pe umerașe. Bine, eu usuc pe umerașe și fustele sau pantalonii: pe umerașele acelea speciale. (Asta pentru că eu sunt mama puturoșilor când vine vorba de călcat!)
Atenție!!! Să nu faci așa ceva cu articolele din lână. Dacă le vei face lor așa ceva, o să te trezeșți că le transformi din S în M sau L. Sau, mă rog, dacă ți se pare că vei fi mai sexi într-o bluza lălăie…nah, este alegerea ta!
Evită să expui la soare puternic, la uscare, rufele colorate. Vei pierde din intensitatea culorilor. Pe cele albe, însă, le poți usca, liniștită, la soare.
Soarele ar fi bine să-l eviți și dacă vrei să îți „aeriseșți” adidașii de sală. Cât or fi ei de brand, cât or fi ei de adidași Adidas pentru femei (sau orice altceva ai purta tu la sală) crede-mă: să îi ții în soare, după ce ai alergat o oră pe bandă, nu este o idee fericită!
Mai bine îi iei frumos și îi speli! Eu prefer să nu-i bag la mășină, oricât de minunată ar fi mașina, dacă îi speli de două-trei ori pe săptămână, praf îi faci!
Depozitează înțelept
Deloc în ultimul rând, ai grijă cum îți depozitezi hainele, încălțămintea și accesoriile.
Am trecut de vremurile în care trebuia să îndeși ziare în pantofi sau în genți, ca să păstrezi pielea frumoasă și să nu facă tot felul de cute. Acum sunt o mulțime de suporturi pentru pantofi, plus o gamă extrem de mare de produse pentru întreținerea lor.
Iar dacă dulapul tău, când deschizi ușa, este o avalanșă de haine, care-ți cade în cap, este clar că e cazul să-ți cumperi un dulap nou.
Sau să mai renunți la haine, după caz!
Bonusul promis
Pentru că ți-am promis că îți voi spune trucul meu pentru a avea/ a purta hainele cât mai mult timp.
Păstrează-ți, cât mai mult timp posbil, aceeleași dimensiuni!
Altfel, sincer, sfaturile mele sunt inutile. De fapt, stai! Nu sunt chiar inutile! Vei avea niște haine păstrate impecabil, pe care să le donezi prietenelor.
Chiar așa!! Ai ceva de donat mărimea s?
***
Scris pentru SperBlog2020. Proba 9. Secrete pentru îngrijirea hainelor și a încălțămintei