O javră, un caine şi un copil

Stă jăvruţa Fonfonel,
În luxosul dormitor,
Plin de funde fel de fel,
Alintat ca un odor.

Asa incepe cartea Sidoniei Dragusanu, „O javra, un caine si un copil„. O poveste in versuri, scrisa in 1947, reeditata in 2019. La fel de actuala in prezent. O poveste in versuri despre iubirea neconditionata a unui caine fata de stapana lui (care NU este deloc simpatica). Care te invata ca e bine sa iubesti un caine nu pentru rasa lui ori pentru felul in care arata, ci pentru sufletul lui. Nu degeaba se spune despre acest animal ca este cel mai bun prieten al omului!

Exista vreun copil care sa nu se amuze cand citeste „javruta„? Ei, ridica cineva mana sus? Ce ziceti? Exact! Banuiam eu ca nu vad nicio mana pe sus.

Andrei s-a amuzat teribil la unele expresii, a comentat despre Fonfonel ca este nasol ce face! (ne scuzati, dar asta e faza cu limbajul pe la 7 ani 1/2!!), l-a indragit pe Azor si s-a ofticat pe Madam Fifi Cutare. (Ca sa folosesc fix cuvintele cu care si-a exprimat el starile). Asadar mesajul a ajuns foarte rapid si foarte clar la el. Iar ilustratiile (realizate extrem de inspirat de catre Oana Ispir) l-au facut sa zaboveasca mult studiind detaliile camerei unde traieste Fonfonel, dar si… alimentele din frigider (cand Fonfonel mananca tot ce este in el) sau pestii din acvariu.

(Yeap! am un copil atent la detalii!)

Eu am avut bucuria si onoarea de a fi prezenta si la lansarea cartii: pe 9 iunie, duminica, la In picioarele goale!

Cum a fost? Pai imaginati-va ca intr-o curte maaaare ai o liota de copii de toate varstele. Unii mananca biscuiti in forma de os, altii alearga prin iarba. Unii se urca pe un perete de escalada, altii sunt la groapa cu nisip. Unii cer apa, altii isi striga parintii. Unii vor baloane capete de catel…

…. altii vor …baloanele altora… 🙂

Ati prins ideea? Aveti imaginea? Cum faci sa le captezi atentia?

Reteta de succes: asezi pernute si scaunele la umbra, apoi ii inviti la o piesa de teatru dupa textul cartii. Nu foarte lunga (caci rabdarea nu e punctul forte al copiilor) si jucata super amuzant de actori cu drag de copii. Asa a fost prima parte: cei de la Improvisneyland au dat viata personajelor cartii. Cu extrem de mult umor si talent.

Au fost prezenti si cei de la Red Panda Romania (asociatie protectia animaleor) care au prezentat copiilor doi dintre cateii numai buni de adoptat. Cei mici au fost incantati, unii deja strigau ca vor si ei macar un catel.. A fost si un moment sustinut de cei de la Clubul cainilor utilitari, moment in care cei mici au putut vedea ce poate face un catel dresat.

Cred ca va dati seama ca a fost o duminica minunata. Pentru ca a avut toate ingredientele unei zile perfecte: o curte in care sa te joci; gustari si sucuri delicioase; carti si teatru; catei. Un mod minunat de a-si petrece cateva ore intr-un final de saptamana.

Eu va recomand sa cautati cartea, este potrivita pentru copiii mici, mari, dar si pentru copiii care mai traiesc in noi, adultii!

Note:

  1. O parte dintre fondurile obtinute se duc catre Red Panda Romania.
  2. Cartile Sidoniei Dragusanu pot fi achizitionate de pe site-ul editurii Hoffman.

16 comentarii

    1. E o placere cand incep sa creasca si vor sa li se citeasca. Invatati cu carti in jur, ei vor iubi cartile. Eu sunt foarte fericita cand Andrei cere el sa mergem in librarii sau la lanasrai de carte. E copil dus prin librarii de cand abia rasfoia cartile de bebelani, cartonate si cu poze 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu