M-am cuibărit lângă el și mă uit la el cum doarme. Îi ascult respirația ușoară și-mi plimb degetele pe obrajii lui de copil. 11 ani în câteva luni, 11 ani care (da, știu, este clișeu) nu am idee când și cum au zburat.
Mă uit la el și nu-mi vine să cred că aceste tălpi, pentru care acum căutăm încălțări numărul 41, îmi încăpeau cândva în palmă.
Este o seară de sâmbătă, nimic nu ne grăbește trezirea dimineții de mâine. Am putut sta în tihnă și pe îndelete de vorbă, ne-am gâdilat, ne-am hlizit, ne-am prostit. Mi-a mai spus câteva țări în care i-ar plăcea sa mergem, despre care tocmai a citit în „America de Sud” de la Lonely Planet. Apoi a vrut sa ii spun și eu o poveste, „ca atunci când eram bebeluș”. O Poveste de Neadormit!
Marele meu Mic, care încă mă mai cheamă să ne facem cort sub pilotă „Haide, Mami, să facem cortul ca atunci când eram mic!”. Un cort unde ne îngrămădim noi doi, o pisică și multe plușuri. Un cort sub o pilotă respirabilă din lână merinos.
Momentele acestea, de dinaintea somnului, momentele de după ce adoarme și eu mai zăbovesc lângă el, sub căldura pilotei de lână, sunt magice. Ca și cum timpul se oprește puțin în loc, un stop cadru dintr-un film care, în restul zilei, curge cu repeziciune.
„Mami, dacă somnul nostru este stadiul nostru principal, iar noi ne trezim doar ca să ne luăm informații pentru vise?„- asta m-a întrebat înainte sa adoarmă. A văzut el, undeva, pe YouTube, un filmuleț și a reținut aceasta idee.
Cred că orice părinte, văzându-și copilul crescând, se întreabă dacă îl crește suficient de bine, suficient de frumos; dacă face ce este mai bine pentru el; dacă acest copil va fi, cândva, un adult sănătos și fericit. Si, cu siguranța, niciun părinte nu știe aceste răspunsuri.
Ceea ce poate să facă este sa ii ofere tot confortul de care este în stare. Confort psihic, confort fizic.
Alimentația, mișcarea în aer liber, indiferent de anotimp și de vremea de afară, somnul de calitate, sunt doar câteva dintre cele pe care am pus mare accent de-a lungul acestor ani.
Confortul somnului -Confort Merino
La început pilotele noastre erau unele clasice și nopțile noastre nu erau chiar cele mai odihnitoare nopți. Era perioada în care dormeam împreuna, eu foarte friguroasa, copilul foarte călduros. Pilota potrivita pentru mine nu era potrivita pentru el, așadar avea fiecare pilota lui. Îți dai seama ca se năștea în patul nostru o îngrămădeala de pilote, care ne îngreuna somnul. La ideea de a cauta soluții mult mai bune am ajuns după o discuție cu sora mea, care ma tot întreba când am de gând sa iau plapuma din lâna, parte din „zestrea” mea, de la ea de acasă. A fost ca și cum mi-a aprins cineva lumina, soluția era atât de la îndemâna, atât de evidenta, iar eu nu o văzusem pana atunci.
Eram deja posesori de haine din lâna merinos, pe care le foloseam iarna, știam deja ce proprietăți termice oferă, cum de nu ma gândisem?
Aceea a fost ziua în care confortul somnului nostru a început sa poarte un singur nume: Confort Merino
Penele, puful și poliesterul încălzesc corpul și păstrează căldura, dar în timpul nopții corpul trebuie să își scadă temperatura pentru a ajunge în stadiul de somn profund. Numai ca acești „izolatori” nu permit scăderea temperaturii, ei știu doar sa încălzească. Si uite asa ajungi sa fierbi sub pilota, te supraîncălzești, te dezvelești sau transpiri, te foiești, iar dimineața te trezești balaur care scoate flăcări pe nas.
Lâna, în schimb, este termo-regulator: când este cald, transfera căldura în exterior; când este frig păstrează căldura.
Lâna folosită la produsele Confort Merino este o lână pură, sortată manual, nu este peliculizată. Lâna este în mod natural antibacteriană și rezistent la acarieni. De asemenea, are proprietatea de a absorbi umiditatea și de a o ceda ulterior când produsul nu este folosit. Lâna este curat în mod natural, trebuie doar sa o scoți la aerisit, din când în când.
Așadar, dacă vrei ca somnul tău sa fie un somn de calitate, fii atenta nu doar la salteaua pe care o alegi ci și la produsele folosite pentru învelit sau la cele care iți sunt așternuturi. Si, desigur, deloc în ultimul rand, la temperatura din dormitor.
Coconul meu de lâna
Probabil știi și tu ce recomandă specialiștii în materie de somn: să iei ultima masa cu 2-3 ore înainte de merge la somn, să nu fumezi înainte de somn, să nu consumi alcool, să nu faci exerciții fizice fix înainte de-a merge la culcare și să reglezi temperatura camerei la 19-20 grade. La mine partea cu mâncatul și cu fumatul este încă în implemetare. Grea implementare!!! Măcar partea cu temperatura poate fi ceva ușor de făcut.
Cand ai centrala reglezi termostatul la cate grade vrei. Simplu!
Dacă nu ai? Dacă nu ai centrala și ai 25 de grade, deși ai caloriferele inchise. Ce faci? Cum scazi temperatura din camera?
O sa-ti spun cateva trucuri folosite de noi. Poate te ajută și pe tine.
Ai grijă să dai robinetul de la calorifer pe treapta potrivită, în funcție de ce temperatură ai în cameră. Noi, adesea, îl ținem pe 2, altfel se face mult prea cald.
Aerisește camera. Aerul curat nu mușcă pe nimeni!
Fii atent la umiditatea din încăpere! Când aerul este prea uscat poți apela la un umidificator. Daca nu ai, poți încerca tradiționalele vase cu apă așezate pe sursa de căldură.
Dacă soarele iți bate ziua pe ferestre, acoperirea geamurilor poate păstra răcoare în camera. Draperii, rolete, obloane, orice te ajută.
După ce ai adus temperatura din camera la cea optimă, este momentul să mergi la somn.
O pilota de lâna este ca un cocon în care ma înfășor. Intru în el omida, obosită la final de zi, ies fluture- dimineața. Este coconul meu de lâna Merino, 100% naturală, de cea mai înalta calitate. Este coconul meu Lana. Confort Lana.
O pilotă produsă cu drag de natură și cu grijă față de oameni, de către oameni speciali. Oameni care au înțeles că rabatul la calitate nu este o soluție acceptabilă. Oameni care și-au dorit, cândva, să ofere un somn confortabil propriului copil. Oameni care au citit, au studiat și au adus pe piață un produs unic în România.
În loc de încheiere
Se spune că și părintele crește deodată cu copilul. În cazul meu chiar s-a întâmplat acest lucru.
Marele meu Mic m-a învățat multe. Si m-a determinat să devin mult mai atentă la calitatea vieții mele. Să am mai multă grijă de mine, pentru a putea avea grijă de el. Să îi ofer și să îmi ofer cât mai multe seri din acestea, în care îl privesc dormind. Să-l știu bine. Să mă știu bine!
Tu nu trebuie să aștepți apariția unui copil pentru a avea grija de calitatea somnului tău. Nopțile pierdute au farmecul lor, desigur! Totuși, pentru cele pe care te hotărăști să le dormi, adică să dormi pe bune!, ce-ar fi să iți oferi un somn confortabil și de calitate?
***
Articol scris într-o sambătă seara, mai întai în minte (de langa kiddo), apoi așternut pe blog, cu grijă și drag, cum ai așeza lâna într-o pilotă. Pentru SuperBlog. Proba 2- Confort Merino
sursa foto & video – Confort Merino
Mulțumim pentru articol! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu placere! Multumesc si eu 🙂
ApreciazăApreciază