Manifest pentru normalitatea igienico-sanitara

Uite, stii ce ma deranjeaza pe mine cel mai tare de cand a inceput toata nebunia aceasta de pandemie? Cand vad si aud non stop „spalati-va pe maini”. Nu ma intelege gresit, acest gest, al spalatului mainilor, mi se pare esential. Ei, bine, tocmai de aceea, tocmai pentru ca el este (sau ar trebui sa fie?!) de baza pentru igiena personala, faptul ca se tot accentueaza, ma cam irita. Cand il vad zi de zi, la televizor; cand il citesc pe nu-stiu-cate panouri, prin oras; cand pana si mailurile din companie se incheie cu „wash your hands” (ca si cum pana acum nu o faceam), mie una imi creste tensiunea!

Nu este primul lucru, legat de igiena personala, pe care un copil il invata? Inainte chiar de a se spala pe dinti si cu mult inainte de-a invata sa-si faca singur dus, nu asta invata un pui de om?

Stii ce m-a mai deranjat? Faptul ca in scoala lui fii-miu, scoala bine cotata prin urbea numita Bucuresti, inainte de stim-noi-ce, nu exista sapun la baie. Nici hartie igienica. Nici rola de hartie, pentru sters pe maini, la baie. Le cumparam noi, parintii. Dar acum, in acest an ciudat, in prima zi de scoala, au aparut si sapun si prosoape de hartie si dezinfectant si masti. Totul a fost posibil! Foarte bine ca a fost posibil, daaaaaar…. ma intreb de ce trebuie sa ajungem in situatii critice, cum este cea de acum, pentru a fi respectate normele de curatenie si igiena? DE CE? De ce abia acum?!

Voi incerca sa nu alunec in sfera politico-sociala, caci nu asta e ideea acestor randuri.

Aceste randuri se doresc un manifest la normalitate. Normalitatea care ar trebui sa existe in orice spatiu public interior, in general. Iar in particular, in orice spatiu public interior unde isi desfasoara activitatea un centru educational. Fie el de stat sau privat.

Ca parinte, cand i-am cautat copilului gradinita sau afterschool, primul lucru la care m-am uitat a fost cat de curat si de igienizat este acel loc. Pentru ca, nu-i asa?, degeaba e oferta si face copilul engleza dupa ultima moda sau lectii de pian cu nu stiu ce profesor renumit; daca nu e sanatos… nu mai face nimic. Pardon, am gresit! Face ceva: aduna totate virusurile si toate bacteriile si le aduce acasa. Cadou. Parintilor.

Educatia are nevoie de sanatate

Cei mici au organismul mult mai sensibil decat al adultilor, mai ales la inceput de drum. Daca ai copil stii ce zic: intrarea in colectivitate este BauBau-ul oricarui parinte!

Tocmai de aceea este foarte important ca spatiile unde copiii isi desfasoara activitatile sa fie foarte bine curatate si dezinfectate, cu produse profesionale, de calitate. Daca inmoi un mop in aceeasi galeata, cu o apa dubios de murdara, si il plimbi prin 4 incaperi si un hol, nu inseamna ca ai facut curat! Nu inseamna ca ai dezinfectat. Din contra. Inseamna ca ai plimbat, dintr-o incapere in alta, mizeria. Mai mult, daca lasi toata apa aceea, plina de mizerie, intinsa pe jos, pe principiul „lasa ca se usuca ea”, nu faci decat sa creezi mediul optim de dezvoltare pentru felul de vietati (le poti spune bacterii) nu tocmai prietenoase cu corpul uman.

Daca, pentru a servi pranzul, asezi copiii la aceeasi masa unde, cu doar jumatate de ora mai devreme, si-au asezat manusile si caciulile purtate la iesirea in parc, fara ca macar sa fii sters masa aceea cu un dezinfectant pentru suprafete, nu asiguri conditiile adecvate de curatenie si igiena. Sau, mai grav, daca doamna de la curatenie foloseste pentru sters masa, cea la care se serveste pranzul, aceeasi laveta umeda si de o culoare incerta, cu care a sters, mai devrme, balustrada scarilor… sigur nu inseamna ca facut cineva curat!

Daca lasi parintii, care vin sa isi ia copiii de la acel centru, sa intre cu incaltarile de afara in spatiile unde copiii stau intinsi pe jos si construiesc lego, nu asiguri conditii igienice. Chiar deloc!

Ti-am dat doar cateva exemple, ca ele mai sunt multe altele. Unele mai grave de atat!

Noi am ales intodeauna tinand cont de aspectele de mai sus. Am intrebat, ne-am informat, am ales. In cunostinta de cauza si mereu stiind ca, in spatiul educational unde merge copilul nostru, curatenia si igiena sunt importante. Am verificat provenienta produselor si calitatea lor, am vrut sa aflam furnizorul lor. Stii ca poti verifica si furnizorul? Uite, de exemplu, Adar Unic Solution SRL, proprietarul Medicale-Shop.ro, este importator si distribuitor al unor produse de inalta calitate si deserveste numeroase institutii din domeniul public, inclusiv centre de educatie.

Cladirile trebuie intretinute corespunzator, cu produse si articole pentru mentinerea curateniei si a igienei. Ce ar trebui sa gasesti intr-un astfel de spatiu? De la banalul sapun lichid si prosoape de hartie, din baie, pana la dezinfectantul, care ar trebui sa existe pentru situatii speciale (taietura la un deget, un genunchi julit, cate si mai cate…). De la botoseii, pe care orice vizitator ar trebui sa ii poarte cand patrunde in incinta, pana la tot felul de consumabile medicale ce ar fi bine sa existe in cladire. Mai exact o trusa medicala de prim ajutor care sa cotina comprese, plasturi, apa oxigenata, spirt. Sa nu te mire ca mentionez si aceasta trusa: copiii sunt imprevizibili, acum ii vezi razand, acum ii vezi cu buza sparta sau cu ditamai julitura in genunchi.

Curatenia si igiena sunt esentiale pentru un stil de viata sanatos. De aceea ar trebui sa tinem cont de normele de igiena necesare oricarui spatiu in care ne ducem copiii. Avem dreptul, de fapt avem responsablitatea!, de a acorda atentie deosebita respectarii acestor norme. Eu o fac! Tu cum faci?

***

SuperBlog a lansat proba Proba 20, iar eu am scris, pentru ea, acest manifest.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s