Te-ai gandit vreodata ce fel de cumparator esti sau ce te „impinge” sa cumperi atunci cand mergi in magazine? Te-ai intrebat vreodata ce te face sa alegi un magazin, in defavoarea altuia? Care sunt criteriile dupa care alegi magazinul/magazinele in care mergi?
Poate preferi sa faci shopping online- din comoditate sau din lipsa de timp, poate alegi piata agroalimentara- cu speranta ca aici gasesti produse autohtone. Poate ca alegi bacania din cartier- pentru a sustine afacerile locale. Sau poate ca preferi sa iti faci aprovizionarea doar o data pe saptamana, dintr-un supermarket sau hypermarket.
Personal, imi fac cumparaturile din toate locurile mentionate mai sus.
Cat despre criteriile care ma fac sa raman fidela unui anumit magazin (la orice tip din cele de mai sus m-as raporta): ele sunt foarte clare si la ele nu fac rabat.
Sunt magazine in care, in urma unor experiente neplacute, nu mai calc. Orice preturi minunate ar avea, oricat de aproape de casa ar fi, daca experienta cumparaturilor din acel magazin a fost una neplacuta, usa aceea n-o mai deschid.
Sunt genul de client destul de greu de castigat, dar usor de pierdut.
Daca dau de un casier acru ca o muratura, care aproape ca-mi arunca produsele dupa ce le scaneaza: magazinul acela m-a pierdut. Inteleg ca omul este obosit, poate infometat si ca mai are inca zece clienti dupa mine, la coada. Totusi vreau sa ajung acasa cu toate borcanele intregi!
Daca ma trezesc, acasa, ca bonul cotine nuci in loc de cartofi (Mda, am prostul obicei de-a nu verifica bonul la casa!) pentru ca domnisoara era mai atenta la discutia cu colega din stanga, decat la ce alegea cand scana: magazinul acela m-a pierdut. Mi-ar placea sa simt ca mi se acorda atentia cuvenita.
Daca la raft gasesc produse expirate, chiar si daca nu am apucat sa le cumpar: magazinul acela m-a pierdut. Imi doresc sa aleg in siguranta, fara sa imi tot pun-scot ochelarii pe nas. (Asta e! Unii au nevoie de ochelari cand citesc etichetele minuscule)
Da, mi se pare important ca actul acesta banal, denumit „mersul la cumparaturi”, sa fie ceva placut, nu generator de nervi si consumator de timp.
La prima vedere situatiile descrise mai sus par a fi legate strict de ceea ce generic numim „factorul uman”. De fapt, daca te duci mai in profunzimea situatiilor (prefer sa nu le numesc probleme!) iti vei da seama ca au legatura cu un prost managemnet al magazinului respectiv, nu cu angajatii.
Sigur ca un angajat va fi nervos daca sta ore in sir, in picioare, langa casa de marcat- pentru ca este singurul vanzator si in acel magazin este mereu coada. Sigur ca un casier suprasolicitat si caruia nu i se da pauza, va simti nevoia sa schimbe cateva cuvinte cu un coleg. Normal ca personalul redus si o slaba gestionare a stocurilor, vor duce in situatia in care nu se pot controla corect termenele de expirare sau gradul de alterare a legumelor si fructelor.
Ma consider, cu toata (ne)modestia mea, un cumparator SMART. Doresc servicii SMART. Stiu si accept ideea ca a gresi este uman, dar prefer sa cumpar din locuri unde sunt implementate solutiile informatice SMART. Solutii informatice care, ajutand angajatii unui supermarket, ma ajuta si pe mine. Asadar un soft supermarket inteligent.
De ce aleg sa merg la acest supermarket?
SmartCash RMS

Ce ma face sa fiu un client fidel al supermarketul de la parterul blocului meu?
Intai de toate este distanta foarte mica fata de casa (maxim de 4m de strabatut de la scara mea la supermarket)
Te asigur, insa, ca oricat de aproape era, daca nu indeplinea conditia de experienta SMART la cumparaturi- eram demult in alta parte.
Sunt in categoria aceea de platitor (inversunat) cu cardul, foarte rar am cash la mine. Cardul de salariu, Revolut-ul, cardul de bonuri valorice… ele sunt cele mai frecvente metode de plata utilizate de mine. Sunt si genul usor aerian, care nu prea stie cati bani/pe ce card mai are- asa ca am mereu si telefonul cu mine ca sa-mi verific soldurile, in magazin. Si daca uit sa o fac, cand ajung la casa vreau sa pot opta pentru oricare dintre ele. Asa ca vreau POS. Si cand spun asta nu ma refer doar la terminalul bancar ci la o solutie cat mai complexa. Iti explic!
Imi place sa imi aleg fructele si legumele, dar nu-mi place sa stau sa le cantaresc eu. Prefer sa am parte de o solutie integrata, adica softul de la Smart Cash POS–ul (de data asta cand spun POS ma refer la Point Of Sales) supermarketului sa permita angajatului cantarirea la casa de marcat. SmartCash RMS ofera aceasta facilitate.
Pentru ca prefer sa cumpar produsele care nu sunt preambalate (cele de tipul mezelurilor si carmangeriei) ma bucura ca am raion de vanzare pentru produsele vrac. Aici lucrurile functioneaza exact asa cum doresc: eu aleg, cel din spatele tejghelei imi ofera ce doresc, iar acest lucru este posibil pentru ca au un cantar cu etichetare. Si el este integrat in solutia de care iti spuneam mai sus.

Cateodata cumpar produse de la vanzare accelerata, pentru ca facem des smoothiuri pentru care „nenorocim si zdrobim” bananele (de exemplu). Daca tot le zdrobesc, prefer sa le iau cand fac obiectul acestei vanzari accelerate. Faptul ca supermarketul in care merg, are genul acesta de oferte- imi convine de minune. Si asta este posibil datorita unei solutii software inteligente. O solutie care permite urmarirea stocului, a datei de valabilitate, a gradului de deteriorare a unor produse si, astfel, se pot aplica discounturi prin aceasta asa numita „vanzare accelerata”.
Un sistem informatic inteligent este unul care are grija de planeta. Nu aruncam- refolosim. Prin utilizarea unei solutii mobile (SmartCash Mobility) si a unei imprimante dedicate etichetelor promotionale, se poate implementa acest sistem numit „vanzare accelerata”. De obicei produsele cu discount sunt foarte usor de observat, caci etichetele lor au culori diferite, astfel incat sa fie evidentializate la raft.
Smart Cash RMS este solutia informatica potrivita pentru cei care doresc sa beneficieze de discounturi oferite in functie de tipologia lor de cumparator. Eu am un card de fidelitate, sistemul supermarketului inregistreaza ce produse cumpar frecvent si obtin discounturi la ele. Chiar daca am uitat sa verific acasa la ce produse am discount azi, pot face asta in magazin, cand sunt la cumparaturi: deschid telefonul si ma uit in aplicatie.
Deloc in ultimul rand este importanta experienta de la casa. Sistemul informatic o face foarte usoara. O experienta in… 1,2,3 pasi – astfel incat si un copil o poate folosi. Daca fi-miu a pus in cos vreun produs pe care eu nu vreau sa-l iau, daca eu am cumparat-din neatentie- unul despre care descopar ca e prea scump si nu-l mai vreau, casierul il poate elimina de pe bon in 2 timpi si 3 miscari. La propriu doar 3 miscari: selecteaza produsul, touch screen- sterge, gata!

Tot la fel de usor ii este daca a selectat metoda gresita de plata. Ti-am zis ca eu platesc, in 99% din cazuri, cu card. Vanzatorii ma stiu deja, asa ca ei aleg mereu card- pana sa apuc eu sa spun cum vreau sa platesc. Cateodata, chiar daca foarte rar, am doar cash. Nu e nicio problema pentru casier: rapid schimba metoda de plata, eu nu ii dau batai de cap, nu ii este complicat.
Pentru ca tot ti-am zis cat de usor e sa folosesti platforma. Dovada cea mai concludenta este ca Andrei- la cei aproape 9 ani- abia astepta sa mergem sa achitam la Self Check. Este marea lui bucurie sa treaca singur produsele prin cititor, sa vada ce apare pe ecran, sa aleaga modalitatea de plata si… da, inclusiv sa plateasca el cu cardul 🙂
Stiu, ar trebui sa ii fac un subcard, dar cred ca inca mai asteptam :)))
Aceasta este experienta mea de cumparator SMART, intr-un magazin SMART. Smart Cash RMS
Tie ce-ti place la cumparaturi? Ce servicii astepti de la cei unde alegi sa iti faci cumparaturile?
***
E ciudat. Cand SuperBlog ma provoaca sa scriu despre ceva ce este din zona mea de know-how… parca iese mai putin creativ decat in alte dati. Asta e. Dincolo de cat de creativa (sau nu) am fost… va asigur ca e o solutie super faina. V-as putea vorbi mult si pe indelete despre ea. Proba 8: Experiențe din retail folosind tehnologie românească de ultimă generație
Asta inseamna sa evoluam. Gasim solutii care sa ne usureze traiul, sa ne optimizeze timpul si altele…
ApreciazăApreciat de 1 persoană