Calatorind in jurul lumii.

 „Călătorește și vezi lumea. E mai fantastică decât orice vis închipuit sau plătit de fabrici. Nu cere garanții, nu cere siguranță.” – Ray Bradbury.

Cu acest gand in minte m-am trezit in dimineata aceea. Visul meu urma, in sfarsit, sa se indeplineasca. Ani de zile imi dorisem sa calatoresc in jurul lumii. Dar nu o calatorie oarecare, ci un fel de „Ocolul Pamantului” al zilelor noastre.

Numai ca daca bietul domn Phileas Fogg a fost limitat, in calatoria lui, de caile si mijloacele de transport existente (vaporul si trenul),

harta calatoriei lui Phileas Fogg, sursa wikipedia.

…eu aveam la dispozitie extrem de multe mijloace de deplasare si un prieten de nadejde in Christian Tour, care creeaza cate un drum spre fiecare vis, de peste 22 de ani.

A fost odata un vis…

Asadar, nu e de mirare ca mi-am dorit sa fac acest ocol al pamantului in „varianta moderna” : sa ajung in cat mai multe destinatii de pe Glob, sa traiesc cate putin din experienta culturala a fiecarui loc, sa savurez mancarea traditionala a locurilor, sa traiesc experiente noi, sa cunosc oameni noi. Intr-un cuvant sa ma imbogatesc pe dianuntru. Caci calatoriile, amintirile create de ele, sunt cele mai mari bogatii pe care le adunam in aceasta viata!

Ah! Mi-am mai dorit ceva! Sa filmez tot ce vad, tot ce traiesc, ca sa pot imparti si cu ceilalti povestile acestui Ocol al Pamantului.

Pregatirile mele pentru aceasta calatorie au inceput cu mult inainte de a pleca. Pentru ca am decis sa obtin sustinerea unei televiziuni de traveling, sa „vand” povestile in imagini. Asa ca mi-am facut, sarguincioasa, temele.

Mi-am stabilit traseul exact, am luat in calcul eventualii factori inopinanti ce ma pot abate de la acest traseu, am luat in calcul variante ajutatoare- daca si cand va fi cazul. Am estimat numarul de zile, am estimat cheltuielile. Am decis ce sa iau cu mine, astfel incat bagajul sa imi fie ajutor, nu povara.

Cand cei de la televiziunea respectiva mi-au acceptat proiectul (iupiiii!!!) si mi-au spus sa decid pe cine iau cu mine, am raspuns fara ezitare: pe Mariea Crâşmaru. Ea este prima femeie de pe Terra, care a făcut ”turul lumii pe jos”: a parcurs 120 de tari si a intrat Cartea Recordurilor. Intotdeauna m-a impresionat ambitia si determinarea ei. Avea cu cativa ani peste anii mei de acum. Cred ca este fenomenala!! Intotdeauna mi-am dorit sa o cunosc. Si iata ca am avut ocazia sa o invit cu mine in acest Ocol al Pamantului. De data aceasta folosindu-ne de toate mijloacele de deplasare.

Uitati-va bine la aceasta frumoasa planeta. Nu-i asa ca este extrem de frumoasa? Nu-i asa ca va vine sa porniti ACUM catre alte tari, catre alte continente?? Nu simtiti si voi foc la calcaie, asa cum simt eu, cand va uitati la frumoasa noastra planeta?

Traseul. Tari. Locuri de vazut. Oameni de intalnit. Amintiri de creat.

Am ales sa incepem cu un zbor catre Maroc, apoi, prin stramtoarea Gibraltarului, sa ajungem in Spania. Sa ramanem o vreme aici, ca mai apoi sa zburam catre Costa Rica. Din Costa Rica, via Panamericam Highway, o luam catre Mexic. Dupa ce ne umplem de ce ofera aceasta minunata tara, dam o fuga si pana in USA.

Vom zbura apoi, din nou. Catre India. De unde luam vaporul si navigam prin Golful Oman, catre Canalul de Suez. Unde ramanem ca sa vedem Egiptul. Si Iordania– cu Petra, apoi ne intoarcem in Romania.

Visul devine realitate

Primele zile. Maroc.

Mi-ar fi fost foarte greu fara existenta acestor circuite culturale Christian Tour . Inca nu-mi vine sa cred ca sunt aici: Maroc. In Rabat – capitala Marocului- am admirat resedinta oficiala a familiei regale a lui Mohamed al VI-lea. Ce oras frumos este Rabat-ul! Cosmopolit, cu bulevarde mari, cat de diferit este de Marrakech si de Fes (fosta capitala a Marocului)! Ne-am mutat catre Fes, cu a lui Medina– partea veche a orasului si un fost centru medieval infloritor.

Spre seara ne-am facut de cap, culinar. Nicaieri nu se prepara ca aici couscous-ul. Il fac cu sos picant de rosii, naut, legume si usturoi caramelizat in unt. Il imbogatesc cu mirodenii si carne de miel. Doamne, cum este acest fel de mancare!!

Cand ajungem in Marrakech, supranumit si Orasul Rosu, aproape ca ni se taie respiratia. Vedem Saadina, Moscheea si Minaretul Koutoubia. Ne plimbam prin gradinile Palatului Bahia, unde ramanem in contemplare in fata mozaicurilor spectaculoase. In Palm Grove, oaza a palmierilor din nordul orasului, alegem sa traim experienta desertului. Cum altfel daca nu purtate de camile.

Trebuia, evident, sa vedem si Casablanca. Cu Moscheea Hassan II, cea mai mare moschee din Maroc si a doua ca marime din lume. Cu Catedrala Casablanca. Ce frumoasa si diferita lume! Cata bucurie ca am ajuns aici!

Spania cu masina

Strabatem Stramtoarea Gibraltar ca sa ajungem in Spania. Mi-e sufletul inca plin de povestile Marocului, dar stiu ca altele noi ma astepta. Asa ca am inima deschisa sa primesc in ea Spania.

Sevillia ne-a intampinat cu Cetatea Alcazar, unde am fost impresionate maxim de salile si gradinile ei. Pitorescul cartier evreiesc (Santa Cruz) cu stradute inguste si case colorate. Catedrala Din Sevillia, cea in care se afla mormantul lui Cristofor Columb, este una dintre cele mai mari din lume si cea mai mare din Spania.

Cordoba, cu al lui centru vechi istoric intrat in patrimoniul UNESCO (1984), este un amestesc al diverselor culturi care s-au perindat pe aici. Orasul se afla la poalele muntilor Sierra de Cordoba, pe o campie, aproape de raul Guadalquivir. Centrul istoric al orasului este o aglomerare de stradute, alei, piete si cladiri varuite, dispuse in jurul Catedralei – Moschee.

Iata-ne ajunsi in Madrid. Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, capitala actuala a Spaniei ne ameteste de-a dreptul. In sensul bun, desigur! Vizitam Muzeul Prado, Centrul de arta Regina Sofia. Dar, mai ales, traim din plin la movida.

Ne luam ramas bun de la Spania, vizitand Barcelona si Girona. Barcelona, cu Sagrada Familia, cu Parc Guell, cu Rambla, cu fantanile ei muzicale. Girona, cu cetatea medievala si cu strazile ei pietonale inguste.

Imi promit solemn ca, intoarsa in tara dupa acest ocol al pamantului, voi cauta in multitudinea de circuite culturale Christian Tour si voi gasi, neaparat!!, un circuit catre Santiago de Compostela- El Camino. Pentru ca parasesc cu usoara tristete tara, fara sa fii reusit sa o luam si catre Galicia. Din pacate timpul nu ne-a permis.

Zbor peste ocean. Pura Vida- Costa Rica

In aeroprotul din San Jose am fost intampinate cu vestitul salut costarican: PURA VIDA. Am ajuns in tara denumita si Elvetia Americii Latine, prima tara din lume care a abolit -prin Constitutie- armata. Aici viata curge mai cuminte, ideologia costaricana este sa-ti traiesti viata cu calm, in mijlocul naturii, bucurandu-te si respectand natura, inconjurat de familie si prieteni. O bijuterie de tara, care ne ofera iesire la Marea Caraibilor, dar si catre ocean, tinuturi muntoase cu vulcani activi inca, bucati intregi de jungla. Fie ca ne bucuram din plin de plajele imense din Samara, Jaco sau Puntarenas , fie ca vizitam Parcul Național Corcovado, vulcanul Arenal, fie ca ne plimbam prin centru pietonal al San Jose-ului, aici invatam sa respiram si sa zambim mult, sa traim bucuriile marunte, sa …exact, Pura Vida!!

Mic dejunurile sunt tihnite si incercam mancarea traditionala: banas fritas cu fasole neagra si orez. Cafea amara, smoothieuri din tot felul de fructe (aici e paradisul fructelor exotice). Iar in piata din centrul San Jose, cumparam calamari si creveti la preturi incredibil de mici.

Experienta Panamerican Highway

Era imposibil sa nu incercam si renumita autostrada care leaga USA de canalul Panama. Macar si numai pentru ca apare in extrem de multe filme, tot ne doream sa vedem cum este sa calatoresti pe ea. Asadar, sa ne urcam intr-un camion imens, sa calatorim pret de cateva ore pe autostrada, a fost un vis implinit. O experienta pe care imi propun sa o repet, neaparat!

Din Costa Rica ne-am dorit sa mergem si pana in Cuba, dar datorita unor conjuncturi nefavorabile, a fost nevoie sa renuntam la aceasta calatorie. Ne-am promis ca vom merge anul viitor, poate chiar in cateva luni, dat fiind faptul ca si Cuba este o destinatie spectaculoasa, sigur gasim ceva in zona de circuite exotice Christian Tour .

Pamantul Fagaduintei

Welcome to New York City! Am ajuns in tara tuturor posibilitatior. Pamantul Fagaduintei, cum i se spunea. Am vazut Times Square, Madison Square Garden, Greenwich Village, grandiosul Central Park si celebrul Fifth Avenue. Am mers sa vedem Statuia Libertatii, Empire State Building, situata in inima Manhattanului. Si, desigur, Casa ALBA, sediul presedintiei. Am bantuit prin magazine, am incercat sa ghicim locuri pe unde s-a filmat Sex and the City , am manact hot dog de la tarabele stradale. Am ametit privind zgarie norii. Am ras mult, ne-am relaxat mult. Da, este un loc care emana libertate. Prin toti porii.

La cascada Niagara ne luam ramas bun de la continentul american si ne imbarcam in avionul catre urmatoarea destinatie. Asia ne asteapta.

India, New Delhi – primul contact

Da, primul contact cu orasul a fost..a fost un soc! Teoretic stiam la ce sa ne asteptam, eram pregatite pentru „altceva’ si pentru „altfel” fata de tot ce vazusem. Practic..nimic nu prea te pregateste pentru ce iti ofera orasul. Te invadeaza cu senzatii la nivelul tuturor simturilor. Mirosuri, claxoane, aglomeratie, un dutevino permanent. Delhi are un fel de farmec, chiar daca e ingropat in … murdarie.

Parasim orasul pentru a vedea o mica parte din ceea ce ne ofera aceasta tara. Thanjavur, templul Nataraja, Templul Sri Minakshi, Complexele de piatră din Mamallapuram, dar si plajele minunate din Varkala.

Bucataria indiana este una dintre cele mai spectaculoase bucatarii, din punctul meu de vedere. Asa ca am incercat, curajoase, Paneer Tikka Masala, Sweet and Sour Vegetables, Peas Masala, Paneer Kruma… bogatie de arome, nebunie de culori si de gusturi.Calatoria noastra in jurul lumii se apropie de final. O ultima calatorie, pe apa, ne duce pana la vestitul Canal de Suez.

Piramide si desert

Facem ultima oprire in Egipt. Una dintre cele mai spectaculoase civilizatii, ne lasa sa ne bucuram atat de vestigii istorice, cat si de experienta desertului. Piramidele, templele din Luxor, Sfinxul, muzeul de istorie din Cairo, toate ne aduc noi trairi. Ne construim amintiri frumoase facand un safari in desert. Si, mai ales, cunoscand oamenii locului.

In avionul de intors, mintea mea deja zboara catre urmatoarele circuite exotice Christian Tour. Deja ma gandesc cum si de unde sa fac urmatoarele filmari.

***

Acest articol este scris pentru Superblog 2019. Proba 5

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s