Prima tabara

Eu sunt un (fost) copil care nu prea a mers in tabere. Pe de o parte pentru ca „oferta” vremii nu era una prea generoasa, pe de alta parte pentru ca ..nu eram lasata.

Nu as putea spune daca a fost bine sau rau, traiam alte vremuri, unele destul de tulburi, iar Mama era genul care se ingrijora din orice.

Exista o varsta potrivita pentru „prima tabara”?

Mama, la randul meu, a venit momentul in care mi-am pus intrebarea daca A sa mearga (sau nu) in prima lui tabara. In momentul respectiv (vara lui 2017) el avea 5 ani si 8 luni.

Tabara de Creatie de la Oratia. (Va voi povesti multe, separat, despre acest loc de poveste.)

Asa arata o parte inainte de Tabara de Creatie

Asa arata dupa ce si-au lasat „urmele” creativii din tabara 😏

Pregatirea lui.

Andrei nu stia, de fapt, nimic despre tabere. Pana la acel moment fusese in cateva excursii de o zi, cu gradinita. Nu fusese plecat fara mine, cateva zile, nicaieri.

De prin mai-iunie am inceput sa vorbim despre ce inseamna o tabara. Am subliniat ca va fi fara parinti, patru nopti, dar fara sa ii prezint asta ca fiind ceva rau. I-am spus ca va dormi cu alti baieti, intr-un dormitor. Tot atunci a inceput sa mai ramana „peste noapte” la un prieten de-al lui.

Au fost voci care au spus ca e prea devreme, ca e prea mic, ca… Le-am ignorat. Am spus ca imi simt copilul si ca va fi ok, am avut mare incredere in da-ul lui si, evident, in Carmen „mama taberei Oratia”.

Si …a venit august 2017. Primele 5 zile departe de mine, departe de familie. A fost bine? Da. A fost bine! Am stat linsitita? Da. Am stat linistita dupa ce i-am auzit vocea, la primul telefon, spunandu-mi „Este foarte bine si ma distrez foarte tare!”

S-a intors mai „baiat”, mai independent, mai „smecheras”. 😏

Si au urmat alte tabere…

In 2018 a vrut in aceeasi tabara. A mers si a mai adunat niste amintiri. Noi niste sute de poze si cateva povestiri (nu, nu va imaginati ca, la intoarcere, povesteste foarte multe)

Vara aceasta a mers in doua tabere, ambele la Oratia, dar diferite atat ca grupuri, cat si ca tematica.

De ce merge in tabere?

In primul rand pentru ca vrea 😁

Apoi pentru ca sunt convinsa ca asa traieste experiente pe care altfel nu le-ar avea. Este uimitor ce important poate sa fie pentru un copil ceva ce tie nici nu iti trecea prin cap sa ii oferi. De exemplu o zi in care, au adunat gunoaiele „uitate” de turisti printr-o padure.

Si, nu in ultimul rand, pentru ca intalneste situatii pe care nu are cum sa le traiasca decat separat de mine, de noi. Invata sa se descurce cu ele. Cu unele se descurca mai bine, cu altele mai putin bine.

Ce e cel mai important cand merge in „prima tabara”?

Si nu doar in prima…de fapt!

Sa cunosti adultul cu care urmeaza sa stea. Pentru mine asta a contat foarte mult. Sa am incredere ca e „pe maini bune”, ca pot sta linistita.

Nu, nu cred ca pleca intr-o tabara unde nu stiam exact cum este omul care este cu el/ei.

Tu? Ai fost in tabere? Ai copii care au fost in tabere?

Cum a fost prima ta tabara? Sau prima lor tabara?

6 comentarii

 1. Am fost în prima tabără la 4 ani. Nu mai țin minte prea multe, dar nu a diferit mult de programul de grădiniță. Cred că am stat mai mult pe afară și în loc de faleza Cazinoului, ne plimbam prin pădure și alergam prin poienițe. De dormit, tot ca la grădiniță, in dormitoare comune. Până în clasa a VII-a, n-am ratat nicio tabără.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ce mica erai, ce misto!!
   Am fost in prima tabara in clasa a-III-a. In a doua zi o sunam pe mama sa vina sa ma ia. Mda..
   Urmatoarea a fost in clasa a-XI-a. In ea mi-a placut.
   Asta a fost tot…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s