Uneori omul NU sfinteste locul!

Cat vezi cu ochii o intindere de nisip fin-fin-fin si alb-alb-alb, asezat sub forma de mici dune pe care vantul a desenat cu degete subtiri tot felul de desene abstracte. Tufisuri, niste plante al caror nume nu-l stiu, dar care rezista uscaciunii locului.

Intre dune si mare, plaja plina de scoici si de cochilii de melci, unele sparte si intepatoare.

Cat vezi cu ochii plaja aceasta imensa, alba, tufisurile, dunele.

Langa mare, din nou nisipul fin, gri. Desene de talpi de pescarusi pe nisipul ud de la mal.

Plaja Salbatica de la Corbu, parte din Rezervatia naturala a Deltei Dunarii.

Liniste rupta ,pe alocuri, de triluri pasaresti: tot felul de pasari aciuate prin tufisuri.


Am ajuns zilele acestea, din nou, acolo. De anul trecut incepusem sa am sentimentul ca “se va strica” si locul acesta. Dar abia in aceasta minivacanta am avut certitudinea ca exact asta se intampla deja.

Coltul meu de Rai a devenit un loc prea plin, dar nu „plinatatea” este cea care m-a deranjat, ci nesimtirea unora dintre cei care au ajuns (si) aici.

S-a mediatizat mult acest loc si inca vreo altele doua, ca fiind „plajele salbatice, alternativele romanilor la statiunile hiperaglomerate de pe litoralul romanesc”. 

Ce defavoare i s-a facut naturii, nu pot spune!!

Zilele acestea, acolo…

…N-am mai vazut o pasare in vreun tufis. Niciuna. In schimb c..ati cat cuprinde, cu servetele de rigoare, ca, deh, oamenii care s-au c..at in tufisurile alea sunt civilizati si se sterg si ei cu ceva la fund.

Mda… Mbine…

…N-am mai vazut nicio soparla, in tufisuri, desi erau si din astea.  In schimb am gasit nenumarate cutii de bere sau pungi, pe care, da! le-am strans. Asa cum am strans si mucurile de tigari ale altora. Pe ale noastre le adunam oricum si le aruncam impreuna cu propriile noastre gunoaie.

M-a durut sufletul. Pe bune. Real.

Oamenii vin pentru ca au auzit ca e natura salbatica. Se poarta selfiurile din unghiuri cat mai speciale, ca sa dea bine pe insta. Si, daca tot e natura frumoasa, de ce sa nu-si bata joc de ea?? Bai, cat de nesimtit poti sa fii sa nu-ti iei o punga de gunoi cu tine? Un pachet de saci de gunoi costa pana in 2 lei, mult mai putin decat o doza de bere.

Nu ne mai facem bine!!! 

Noi…romanii..nu ne mai facem bine!!! 😕

14 comentarii

  1. Of, of, of. Când ne-am transformat din poporul pașnic și apărător de glie în năvălitori?
    N-am fost niciodată la Corbu. Pe vremuri, era destul de greu să intri în Rezervație, apoi a început să se strice puțin câte puțin.

    Apreciază

    1. Pe vremuri,da, era foarte greu accesibil. Intre timp..a aparut si un drum care duce spre prima plaja. Langa unitatea militara. Nici macar nu am pus piciorul acolo, caci acolo era deja plin de rulote si corturi si masini. Am mers la a treia intrare pe plaja. Spre Navodari. Si tot cam degeaba… Da, of..of..😕

      Apreciază

  2. Dezamăgirea este enormă când văd lucruri de felul asta..n am ajuns nici la corbu nici la vadu nici la tuzla, probabil ar trebui cât mai e ceva de ele. Din pacate, da, uneori omul distruge locul 😦

    Apreciază

    1. Este incredibil cum s-a schimbat in ultimii ani. Aud ca si Tuzla pateste acelasi lucru. Vadu inca mai e ok ..probabil si pt ca se ajunge f greu cu masina si tb sa o lasi departe de plaja. Asta descurajeaza, se pare..

      Apreciază

    1. Uite, in 2 Mai sunt tomberoane mari pe plaja si oamenii chiar arunca acolo gunoaie. In Corbu, fiind rezervatie, marile tomberoane sunt la iesirea de pe plaja. Se pare ca le e teribil de greu sa isi care punga cu gunoi pana la ele.
      Da …mare lipsa de bun simt!!!

      Apreciază

  3. Este o problemă prin toată țara. Nu e doar o chestie de educație, de vină sunt și autoritățile care nu dau amenzi. Așa cum la alții se poate și pierderea unei mici sume de bani educă cumva turiștii, s-ar putea și la noi.

    Apreciază

    1. Partial te contrazic. Este o problema de educatie. De mici oamenii pot fi invatati regulile si bunul simt.
      Nu doar de frica fac altii, in alte tari, ceea ce fac. Ci pt ca au fost educati.
      Sa nu isi arunce gunoaiele pe unde le vine.
      Sa respecte natura.
      Sa..
      Sa…
      Este, in primul rand, o problema de educatie!!!!

      Apreciază

  4. Din păcate, tot mai mulți oameni sunt de genul acesta, al celor care nu au niciun fel de responsabilitate fata de ce ii înconjoară, de natură. Nici nu știu dacă este lipsă de educație, indolenta sau, chiar prostie dusa la extrem!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu